POLICIJSKA UPRAVA BJELOVARSKO – BILOGORSKA
Vlahe Paljetka 2, 43 000 Bjelovar, tel.: +385 43 270 111
bjelovarsko-bilogorska uprava > Savjeti > Informativni centar za prevenciju

Informativni centar za prevenciju

Informativni centar za prevenciju

 

Informativni centar za prevenciju je smješten u Bjelovaru, u prizemlju zgrade Gradske uprave koja se nalazi na centralnom gradskom trgu Eugena Kvaternika. Otvoren je  4. srpnja 2006. godine. Samom otvorenju prethodilo je potpisivanje ugovora između predsjednika «Hrvatskog ceha zaštitara» i ministra unutarnjih poslova o korištenju opreme, te ugovora između gradonačelnice Grada Bjelovara i načelnice Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske o korištenju prostora.

Osnovna ideja vodilja je da postoji mjesto izvan prostorija Policijske uprave ili Policijske postaje na koje se građani neće ustručavati doći i obratiti se policijskim službenicima za pomoć, savjet, iznijeti neki problem ili pružiti korisna saznanja o kaznenim djelima, prekršajima ili drugim negativnim pojavama u sredini u kojoj žive.

Radno vrijeme Informativnog centra za prevenciju je svakodnevno od ponedjeljka do petka, u vremenu od  9 do 13 sati,  a osnovne smjernice djelovanja su: prevencija, sigurnost, samozaštita i komunalni red.

Do sada je u Informativnom centru organizirano provođenje tematskih dana kao što su:

-          "Vatrogasni aparat – sigurnost u Vašem domu",

-          "Prevencija ovisnosti"

-          "Tehnička zaštita – sigurnost u Vašem domu"

-          "Sigurno na motociklu"

-          "Djeca, prijatelji u prometu" i dr.

Od otvorenja je zabilježen je veliki broj posjeta građana i predstavnika raznih institucija Informativnom centru.

Od siječnja 2007. godine u Informativnom centru za prevenciju građanima se izdaju i mjere pisanog upozorenja za počinjene prometne prekršaje.

Posjetitelji u Informativnom centru također mogu dobiti informacije kako se zaštititi od izvršenja pojedinih vrsta kaznenih djela i prekršaja.

U svakodnevnom radu Informativni centar za prevenciju ostvaruje i suradnju sa drugim institucijama koje mogu pridonijeti rješavanju pojedinih problema građana kao što su Upravni odjel za komunalne djelatnosti i uređenje prostora, komunalni redari, Upravni odjel za društvene djelatnosti, Vijeće mladih, Državni inspektorat, predstavnici odgojno-obrazovnih ustanova, predstavnici udruga te mediji.
 
U Informativnom centru možete obaviti registraciju bicikla koja je besplatna, a bicikle mogu registrirati svi građani koji time dobivaju prometnu dozvolu koja će služiti za dokazivanje vlasništva nad biciklom. Policija je osmislila i provodi ovu akciju radi prevencije krađe bicikala te lakše identifikacije vlasnika pronađenih bicikala.
 
Od 28. ožujka 2012. godine u sklopu Info centra nalazi se „Nalazni ured"  koji zaprima izgubljene/pronađene stvari koje građani mogu donijeti u isti (dokumenti, registarske pločice, novac i drugi razni predmeti). Cilj otvaranja ovog ureda jest da se pomogne građanima koji su izgubili svoje stvari ili koji su nešto pronašli odnosno da se povećaju aktivnosti Info centra te da kao takav dobije na značenju. Radno vrijeme Nalaznog ureda je od ponedjeljka do petka od 9 do 13 sati, a izvan toga građani se mogu obratiti u prostorije Policijske postaje Bjelovar od 0 do 24 sata.
 
Informativni centar za prevenciju
Telefon: 043/270 277